mandag 20. oktober 2014

Over halveis

Da har det plutselig gått 3 nye uker, hvor dagene har blitt av det vet ikke jeg. Med nå over 8 uker i Freiburg, Tyskland er vi over halveis med oppholdet. Det er rart hvordan jeg faktisk føler meg hjemme her nå. Selv om samtaletemaet blandt gutta ofte går i hvor mye vi savner venner, familie, kollegaer og ikkeminst bilen, ser vi fram til nye 6 uker til her i Freiburg fylt med nye eventyr, opplevelser og erfaringer. Jeg merker at tysken min har forbedret seg siden sist jeg skrev innlegg, når jeg snakker med kollegaer eller andre venner her legger jeg plutselig om til tysk midt en samtale på engelsk uten at jeg tenker over det. Selv om de skrukker på nesa og smiler skjønner de som regel hva jeg mener. Fritiden etter at jeg begynte og jobbe går stort sett bort på og lage middag, vaske klær og trene. Helgene går bort på shopping, bar og kansje på en resturant ute med Kenneth og Lars.

Uke 3 hos Schwarzwaldmilch var det relativt lite vedlikehold eller reparasjoner som skjedde, så store deler av denne uka gikk bort til "Prosjekt ny kanalgate" og øvelser med sveising, dreiing og boring. Vi brukte også litt tid på og bli enda bedre kjent med produksjonsprosessen. Jeg syntes det er spennende og bli kjent med produksjonsprosessene fordi de bruker veldig mange ulike maskinlevrandører som alle har en anderledes oppbygning og måte og utføre en oppgave på. De har også maskiner ifra Elopak og Tetra pak som jeg er kjent med ifra Norge. Jeg prøver og ta mye notater slik at jeg kansje kan hjelpe til med nye ideer på fabrikken hjemme i Norge.

Uke 4 hos Schwarzwaldmilch var fylt med mye mere arbeidsoppgaver. Mandagen startet med og klatre opp en 23 meter høy råmelkstank for og se på elektrisk motor for rørverk. Motoren var riktignok ikke høyere enn halveis oppe på tanken men jeg fant ut at når jeg først hadde kommet så langt kunne jeg liksågodt klatre til toppen av ren nysgjerrighet. Jeg fulgte også med på bytte av ny homogenisator på linja for langtidsholdbar melk. De siste ukene har det vært et byggefirma på fabrikken som jobber med og lage underlag for en ny råmelkstank som senere skal på plass. Jeg fikk da i oppgave og bore hull i en haug med braketter som skal støpes ned i bakken og brukes til og sveise råmelkstanken fast i. Disse finner dere bilder av lengre nede. Senere i uka hjalp jeg kollega fra vedlikeholdsgruppa som prøvde og rense opp i noen tette rør inne i et oppvarmingsapparat på quark (kvarg) linja. Det ble en hysterisk morsom jobb når vi til slutt bestemte oss for og rense rørene med trykkluft, noe som kunne merkes på 30 meters avstand.

Uke 5 hos Schwarzwaldmilch har jeg jobbet sammen med Manfred som er en av kollegaene mine på vedlikeholdsgruppa. Vi har for det meste brukt hele uka på vedlikehold av ventiler og pumper av flere forskjellige slag. Det er en jobb jeg trives godt med for da kan jeg stå ved en arbeidsbenk i mine egne tanker og bytte invendige deler på egenhånd, her har jeg også en fin mulighet til og vise hva jeg er god til. Jeg hadde også en dag på delelageret hvor jeg sorterte ut nye deler som hadde kommet inn, dette var en utfordrende oppgave ettersom absolutt alt står skrevet på tysk, men en fin måte og bli kjent med lageret på. Ettersom behovet for trykkluft har blitt større under utbyggingen av fabrikken ble det kjøpt inn 2 nye kompressorer som skulle fraktes fra et lager ute til kompressorrommet i kjelleren på fabrikken. Døra til kompressorrommet var selvfølgelig for liten, så døra og deler av veggen måtte slåes ut. Dette ble jobben til meg og Manfred, ikke helt det en mekaniker brukes til i Norge men slik ble det bare. Etter og ha fått gjordt klart rommet fraktet vi med hjelp fra en truck og en heisekran kompressorene fra lageret og på sin nye plass.

Feilprodusert melkeflaske?"All you can eat" i kantina på Schwarzwaldmilch.

2 kommentarer:

 1. Hei Kenneth ser ut som du har det bra og får testet nye ferdigheter
  Hilsen onkel Kåre

  Hei Kenneth Hilsen Mimi <3<3<3

  SvarSlett
 2. Hei Kenneth TUSEN TAKK for koselig kort
  Hilsen onkel Kåre og tante Hege

  SvarSlett